BANCI | Ultima Ora

Ce au in comun maica Tereza, Alexandr Soljenitin si John Barrow?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-10 10:03

Miercuri, 12 martie, va fi anuntat cstigtorul Premiului Templeton.

Cstigtorul editiei 2008 a Premiului Templeton va fi anuntat miercuri, 12 martie, ntr-o conferint de pres ce va avea loc la Centrul Cultelor al Natiunilor Unite de la New York.

Dup Alexandr Soljenitn, premiat n anul 1983, si Sir Sigmund Sternberg, om de afaceri si filantrop britanic nscut n Ungaria, premiat n 1998, cstigtorul de anul acesta este cea de-a treia personalitate din estul Europei premiat de ctre fundatia Templeton. Un juriu international alctuit din 9 membri a decis ca anul acesta premiul s fie acordat unui om de stiint si teolog polonez.

Initiat n anul 1973 de ctre omul de afaceri si filantropul Sir John Templeton, premiul a fost gndit drept o replic la Premiul Nobel, pe care l depseste, de altfel, ca valoare. Spre deosebire de Premiul Nobel, care se acord cu precdere unor rezultate pur stiintifice din domeniul stiintelor exacte, Premiul Templeton se acord unor contributii exceptionale situate la intersectia dintre stiint si religie. n valoare de 820.000 de lire sterline, adic peste 1,6 milioane de dolari, cel mai mare premiu oferit unei persoane private se doreste o recunoastere a importantei cercetrilor din zonele de granit ale ntrebrilor fundamentale privitoare la natura uman si legile prime ale fizicii.

Preot catolic si coleg de generatie cu Karol Vojtyla, viitorul Pap Ioan Paul al II-lea, n acel moment Arhiepiscop al Cracoviei, laureatul editiei 2008 a Premiului Templeton s-a remarcat prin contributiile sale n domeniul fizicii matematice, al cosmologiei si filosofiei stiintei. Lucrrile sale abordeaz probleme fundamentale ale fizicii teoretice, precum unificarea mecanicii cuantice si a teoriei gravitationale ori modelele matematice aplicate n fizica cuantic.

Pentru prima dat n istoria sa de 36 de ani, Premiul Templeton a fost acordat de un juriu din care a fcut parte si o personalitate binecunoscut a vietii publice din Romnia, Eminenta Sa Daniel Ciobotea, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romne. Ceilalti 8 membri ai juriului sunt Dewi Fortuna Anwar, Presedint a Departamentului de tiinte Sociale si Umaniste al Institutului Indonezian de tiinte din Jakarta, Indonezia, Sarah Coakley, profesoar la Universitatea Harvard, SUA, Francis S. Collins, Director al National Human Genome Research Institute, SUA, Kaikhosrov D. Irani, profesor emerit de filosofie la City College, New York, SUA, Kenneth S. Kendler, profesor de genetic uman si psihiatrie la Medical College din cadrul Virginia Commonwealth University, SUA, Michael Novak, teolog, fost diplomat, sef al Catedrei “George Frederick Jewett” de Religie, Filosofie si Politici publice din cadrul American Enterprise Institute din Washington, D.C., SUA, M. S. Swaminathan, Presedinte al M. S. Swaminathan Research Foundation, Madras, India, si Walter E. Thirring, profesor emerit al Departamentului de Fizic teoretic al Universittii din Viena, Austria.

Primul premiu Templeton a fost acordat n anul 1973 Maici Tereza, laureat si a Premiului Nobel pentru Pace, pentru contributiile sale n domeniul religiei si al carittii. Printre personalittile care au primit distinctia Fundatiei John Templeton se mai numr faimosul scriitor rus Alexandr Soljenitn (1983), marele fizician german Carl Friedrich von Weizscker si reverendul scotian Lord MacLeod, ambii premiati n anul 1989, Paul Davies (1995), cosmolog si astrobiolog american, unul dintre cei mai importanti fizicieni contemporani, fizicianul si matematicianul american Freeman Dyson (2000), fizicianul american George F.R. Ellis (2004), binecunoscutul matematician si cosmolog britanic John D. Barrow (2006), precum si filosoful canadian Charles Taylor (2007).

Premiile Templeton sunt menite s ncurajeze ndeosebi acele cercetri stiintifice dedicate progresului spiritual al umanittii. Criteriile avute n vedere la selectionarea candidatilor sunt creativitatea, inovativitatea si eficienta puse n slujba unei mai bune comunicri ntre stiint si tehnologie, pe de o parte, si religie si dezvoltare spiritual, pe de alta. Fundatia John Templeton investeste anual 70 de milioane de dolari pentru cercetri n domenii precum stiinte naturale si stiinte umane, filosofie si teologie, stiinte ale educatiei si stiinte economice.

Pentru mai multe informatii privind Premiul Templeton si Fundatia John Templeton accesati www.templetonprize.org si www.templeton.org.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii