BANCI | Opinie

Catalin Pauna, Banca Mondiala: Romania are sanse mai mari sa evite recesiunea decat sa se confrunte cu ea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-26 10:40

România are şanse mai mari să evite recesiunea în 2009 decât să se confrunte cu ea, dar evoluţia va depinde de contextul internaţional şi de măsurile viitorului guvern, care ar trebui, însă, să ia în calcul scenariul pesimist, a spus economistul senior al Băncii Mondiale din România Cătălin Păuna.

"Este greu de prezis ce se va întâmpla în lunile următoare şi în 2009, iar marja de eroare este mare. România poate avea şi creştere economică, dar şi recesiune, situaţie care depinde de o multitudine de factori, cum sunt cei exogeni - care nu depind de noi, ci de recesiunea şi evoluţia ţărilor din Europa de Vest -, precum şi de capacitatea viitorului guvern de a răspunde prompt, eficient şi cu măsuri proactive în faţa crizei", a precizat Păuna, marţi seară, la festivitatea de premiere a CFA România.

În aceste condiţii, pachetul de măsuri anti-criză adoptat de guvern ar trebui să pornească "de la cel mai rău caz, scăderea substanţială a economiei, şi ar trebui să conţină un set coerent de măsuri pe care să le implementăm în funcţie de materializarea sau nu a acestor factori", a adăugat Păuna.

Cu toate acestea, el se aşteaptă la o revenire economică pe plan internaţional "la fel de rapidă pe cât a fost şi decelerarea economică şi prăbuşirea pieţelor".

El a atras atenţia că problema de bază cu care se confruntă economiile mondiale în prezent este "neîncrederea între parteneri, care refuză să se angajeze în schimburi financiare şi comerciale".

Avantajul României în depăşirea efectelor crizei mai rapid decât alte state europene constă, în opinia lui Păuna, în flexibilitatea pieţei româneşti, datorită reformelor "destul de liberale", faţă de economia europeană "percepută ca rigidă".

La începutul lunii noiembrie, o delegaţie mixtă FMI-Banca Mondială s-a deplasat la Bucureşti în cadrul unei vizite de 11 zile pentru a culege date despre economia românească. În prezent, cele două instituţii analizează datele şi poartă discuţii cu autorităţile din România, raportul final urmând să fie publicat cel mai devreme în aprilie 2009, potrivit estimărilor lui Cătălin Păuna.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii