BURSA | Analiza

Bursa si-a atins deja minimele saptamana trecuta, iar acum apar si cumparatori

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-17 09:02

Piaţa şi-a atins minimele odată cu scăderile de săptămâna trecută, iar şedinţa de joi a Bursei a arătat, potrivit brokerilor, că presiunea la vânzare s-a epuizat şi au apărut destui cumpărători atraşi de preţurile foarte mici ale titlurilor.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis şedinţa de joi cu scăderi puternice, sub efectul prăbuşirii pieţei americane, odată ce datele slabe din sectorul de vânzări cu amănuntul (retail) din Statele Unite au reaprins temerile legate de recesiune şi îngrijorările că eforturile de dezgheţare a pieţei de credit nu vor putea împiedica o recesiune severă.

Astfel, sectorul societăţilor de investiţii financiare (SIF) se prăbuşea cu 11,93% după primele tranzacţii de joi, iar indicele celor mai lichide 25 de acţiuni pierdea 8,69%. De altfel, în debutul şedinţei au fost atinse şi minimele zilei, pentru ca în cursul zilei să revină cumpărătorii, iar piaţa să revină treptat spre linia de plutire.

"Multă lume se aştepta în piaţă la scăderi şi probabil au fost investitori care au vândut încă din deschidere cu gândul ca piaţa se va prăbuşi din nou cu 15%, după scăderile masive de pe pieţele americane şi cele asiatice. De această dată se pare că au apărut cumpărători şi piaţa nu a mai fost lăsată să cadă prea puternic", a declarat pentru NewsIn Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.

El a adăugat că actualele cotaţii sunt mult prea jos pentru a mai vedea alte scăderi de 15%, cel mai pesimist scenariu fiind cel în care vom mai asista la alt dezastru pe pieţele internaţionale.

"La preţurile actuale sunt destui cumpărători încât să facă faţă vânzătorilor", a spus Ceuca.

Ordinele de cumpărare au revenit în prim plan încă de la jumătatea şedinţei de joi când scăderile pe indicii BVB se temperaseră, dar în continuare piaţa era foarte volatilă, fiind greu de preconizat o tendinţă.

"Am avut o nouă şedinţă cu volatilitate ridicată şi volume destul de bune. Era de aşteptat să avem fluctuaţii mari având în vedere evoluţiile din pieţele internaţionale şi afluxul de ştiri atât pozitive, cât şi negative", e de părere Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare de la casa de brokeraj EstInvest.

Totodată, dacă la mijlocul şedinţei majoritatea cotaţiilor erau pe roşu, presiunea la vânzare s-a epuizat şi, în cazul acţiunilor BRD şi a câtorva SIF-uri, am văzut cum au intrat în joc cumpărătorii.

Adrian Ceuca consideră că scăderile au fost deja prea mari pentru a ne da seama că în acest moment merită investiţiile, multe acţiuni fiind deja prea ieftine.

"Totodată au venit şi rezultatele la BRD care au dat un pic de încredere în piaţă. Acum sunt volume foarte mari şi cred că încet încet se vor epuiza în curând şi vânzările pe BRD", spunea cu puţin înainte de închiderea şedinţei Ceuca.

La închiderea şedinţei, acţiunile BRD SocGen (BRD) au consemnat o apreciere cu 5,98%, în vreme ce piaţa s-a apropiat de nivelul de referinţă şi a încheiat la minus 0,56%.

Totodată, şi bursele europene începeau să revină la ora închiderii BVB, după scăderile puternice din prima parte a şedinţei, în condiţiile în care indicele preţurilor de consum din Statele Unite a stagnat iar cererile de ajutor de şomaj au scăzut în septembrie, date ce au adus optimism în piaţă.

Minimele au fost atinse, dar piaţa încă nu s-a liniştit

"Consider că 'fundul gropii' a fost atins încă de săptămâna trecută şi nu ne vom mai întâlni prea curând cu acele minime, dar este posibil să mai asistăm la variaţii destul de mari ale cotaţiilor", a declarat pentru NewsIn Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare de la casa de brokeraj EstInvest.

Totodată, el apreciază că de abia în primăvară vom putea vorbi de o liniştire a pieţei şi se va contura o tendinţă bine determinată.

Criza financiară care a debutat la jumătatea anului trecut a adus indicii Bursei la nivelul anului 2004. Astfel, potrivit datelor de la închiderea şedinţei de joi, indicele BET care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) a pierdut de la începutul anului 63,17% din valoare.

Indicele compozit al pieţei, BET-C, care reflectă evoluţia acţiunilor listate la primele două categorii ale Bursei, cu excepţia SIF-urilor, a coborât în acest an 59,47%, iar indicele BET-FI, care arată evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), s-a prăbuşit cu 77,80%, de la începutul lunii ianuarie.

Unii brokeri cred că punctul culminant al scăderilor a fost atins săptămâna trecută, când indicii BVB s-au prăbuşit cu până la 44,75% (BET-FI), pe fondul panicii propagate din piaţa americană, care a spulberat 27,8 miliarde lei din capitalizarea Bursei în doar cinci zile.

Cu toate acestea, brokerii sunt reticenţi că am putea vedea creşteri puternice până la sfârşitul acestui an, piaţa având nevoie de o perioadă de stabilizare.

"Dacă vom avea parte de un trend ascendent, am putea asista la reveniri violente pentru că şi scăderile au fost foarte abrupte la noi. Cu toate acestea, este greu de crezut că până la sfârşitul acestui an vom vedea instaurat un trend ascendent", consideră Adrian Ceuca.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii