BURSA | Analiza

Bursa de Valori din Romania se deschide catre emitentii straini

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-14 16:29

Chiar daca mai putin vizibil, cel putin pentru mass-media, decat in cazul altor institutii implicate in acest proces, rolul Depozitarului Central in listarea Erste Bank a fost unul extrem de important si, in mare masura, decisiv, se arata intr-un comunicat de presa al Depozitarului Central.

Practic, in mai putin de un an de cand a devenit complet operational, Depozitarul Central a reusit sa se alinieze la cerintele europene, prin schimbarile radicale efectuate la nivel tehnic (operatiunile transfrontaliere, introducerea mecanismelor fara prevalidare, facilitatea de imprumut de instrumente financiare, utilizarea sistemului de conturi globale), dublate, evident, de cele la nivel normativ (armonizarea Codului Depozitarului Central cu tendintele conturate la nivel international in organizarea si functionarea institutiilor similare).

Fara nici o urma de indoiala, suma tuturor acestor actiuni a insemnat deschiderea pietei de capital autohtone catre emitentii straini si, in acelasi timp, un acces mult mai facil pe pietele europene pentru investitorii romani interesati de instrumentele financiare internationale.

Legatura Depozitarul Central - Citibank, complet operationala

Programul pilot, destinat emitentilor internationali ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe piata de capital din Romania, cuprinde, in principal, trei etape importante si anume: conectarea Depozitarului Central la reteaua globala a institutiilor internationale similare, un nou mecanism de decontare fara prevalidare, extinderea sistemului mixt de conturi (cont global – conturi individuale), la nivelul tuturor participantilor la piata.

La data de 11 februarie 2008, conexiunea transfrontaliera Depozitarul Central - Citibank N.A. London Branch a devenit complet operationala.

Intr-o prima etapa, se vor putea efectua transferuri de instrumente financiare de tip “fara Plata” (Free of Payment - FoP), fara schimbarea proprietatii, pentru Austria, tara depozitarului Erste Bank.

Astfel, prin intermediul acestei conexiuni transfrontaliere, vor putea fi livrate sau primite actiuni Erste Bank intre Depozitarul Central din Romania si cel din Austria, respectiv intre Depozitarul Central din Romania si cel din Cehia.

Schimburile de actiuni cu depozitarul din Cehia se vor realiza prin intermediul depozitarului din Austria, dat fiind faptul ca aceasta este institutia care asigura serviciile de compensare-decontare si registru pentru Erste Bank.

Facilitati ale sistemului de compensare-decontare

Mecanismul de decontare fara prevalidare contine ca masuri suplimentare de management al riscului imprumutul direct de instrumente financiare si posibilitatea efectuarii transferurilor transfrontaliere.

Astfel, in cazul in care participantul nu dispune, la data decontarii, de instrumentele financiare necesare acestei operatiuni, le poate obtine prin imprumut sau poate efectua transferuri transfrontaliere, prin care se crediteaza contul cu instrumente financiare. De asemenea, participantul are ca alternativa efectuarea de tranzactii de cumparare speciale (buy-in speciale), cu decontare in data decontarii tranzactiei initiale.

Adoptarea unui sistem nou de organizare a conturilor de instrumente financiare, mai exact extinderea sistemului de conturi globale, a reprezentat una dintre cerintele importante in vederea interoperabilitatii cu alte sisteme.

Conturile globale insumeaza detinerile tuturor clientilor unui participant (societate de servicii de investitii financiare sau institutie de credit). Introducerea de catre Depozitarul Central a acestui nou sistem este necesara pentru asigurarea unei structuri de conturi compatibila cu standardele si platformele europene.

Avantajele sistemului de conturi globale se vor putea concretiza printr-o crestere a interesului investitorilor internationali pentru piata de capital din Romania, precum si a valorii tranzactiilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii