BANCI | Stirea Zilei

BNR trage cu cartuse oarbe in banci: vrea sa limiteze creditarea prin cresterea birocratiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-07-09 14:53

Birocratie cat mai mare la acordarea de credite, acesta este ultimul cartus tras de BNR impotriva bancilor dispuse sa acorde tot mai multe credite, fapt care majoreaza consumul si deterioreaza indicatorii macroeconomici si inflatia. Astfel, BNR a emis un nou proiect de regulament de creditare vezi documentul atasat.

BNR solicitã bãncilor sã se limiteze, în acordarea de credite cãtre populatie, la venituri care nu le pot depãsi cu mai mult de 20% pe cele declarate fiscal în anul anterior, în cazul în care clientul nu prezintã documente care sã ateste continuitatea noilor venituri.

Bãnca Nationalã a României a publicat, marti, un proiect care aduce completãri regulamentului privind limitarea riscului de credit pentru populatie, prin care impune bãncilor sã ia în calcul un nivel al veniturilor permanente "care nu poate depãsi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal în anul anterior".

Pentru a lua în considerare venituri peste aceastã limitã, banca trebuie sã solicite clientului documente care sã ateste continuitatea acestora, se mai aratã în proiectul BNR.

Dispozitiile propuse de banca centralã nu se aplicã însã în cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de platã a contributiilor fiscale.

Pe de altã parte, bãncile "trebuie sã se asigure cã tertele pãrti utilizate în promovarea produselor de creditare" (de exemplu, brokerii de credite, n.r.) aplicã aceleasi proceduri pentru atragerea clientilor.

"Împrumutãtorii urmãresc calitatea portofoliului de credite aferent clientilor atrasi de fiecare tertã parte, comparativ cu cea a portofoliului de credite aferent clientilor atrasi direct de împrumutãtori", se mai precizeazã în proiectul de regulament al BNR.

Bãncile trebuie sã aplice noile prevederi în termen de cel mult 45 de zile de la adoptarea noului regulament.

Test de stres pentru beneficiarii de credite

Bãncile vor fi nevoite sã-i prezinte clientului care solicitã un împrumut suma totalã de platã aferentã creditului, precum si suma maximã în cazul deteriorãrii conditiilor din piatã sau modificãrii comisioanelor, înainte de semnarea contractului, propune noul proiect de regulament publicat de BNR.

"Împrumutãtorii vor informa clientul si îi vor pune la dispozitie, înainte de semnarea contractului de credit, douã scadentare, în monedã nationalã, ale sumelor totale de platã aferente creditului solicitat, unul întocmit luând în considerare conditiile avute în vedere pentru semnarea contractului de credit si unul luând în considerare modificãrile ce pot surveni, precum si evolutia gradului de îndatorare pentru cele douã situatii", se aratã în documentul bãncii centrale.

BNR propune ca bãncile sã evalueze consecintele deteriorãrii conditiilor din piatã printr-o analizã a riscului pe baza informatiilor anterioare, pe cel putin 18 luni, utilizând cea mai ridicatã ratã a dobânzii, dupã caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de institutia de credit.

De asemenea, bãncile trebuie sã detinã evidente din care sã rezulte cã au informat clientul, potrivit acestor prevederi.

Bãncile trebuie sã aplice noile prevederi în termen de cel mult 45 de zile de la adoptarea noului regulament.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii