BANCI | Analiza

BNR: Cresterea creditului neguvernamental se va tempera la 15% in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-29 09:48

Banca Naţională a României (BNR) estimează că ritmul anual de creştere a creditului neguvernamental se va tempera la 15% în 2009, a declarat marţi viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, ceea ce ar reprezenta o temperare puternică faţă de acest an, când avansul a depăşit 60%.

"Estimarea noastră prevede un ritm de creştere a creditului neguvernamental de 15% în 2009, dar aceasta poate fi afectată în ambele sensuri de incertitudini importante", a spus Popa.

Ritmul anual de creştere a creditului neguvernamental a atins un nivel record în ianuarie, de 67%, însă s-a temperat treptat, până la 50,5% în septembrie.

Referitor la deficitul de cont curent, estimarea BNR pentru sfârşitul acestui an este 13,3% din PIB şi presupune o diminuare faţă de nivelul de 14% din PIB în 2007.

Datoria externă privată totală a României se situează la 42,4% din PIB, din care 26,8% este datorie privată pe termen lung, "iar datoria pe termen scurt, care este majoritar privată şi pentru care nu există diferenţieri, este de 15,4% din PIB", a mai spus Popa.

El a menţionat că stocul datoriei totale a României este acoperit în proporţie de 92,4% de rezervele valutare.

"Se face referire în textul S&P la rezervele utilizabile, care conţin şi partea aferentă rezervelor minime obligatorii în valută. Am văzut estimări care spun că fără această parte, acoperirea stocului datoriei prin rezerve valutare ar fi de 60%. Este o cifră care nu ne spune nimic, este falsă dacă vreţi", a mai declarat Popa.

Banca centrală poate folosi în întregime rezervele valutare, fiind o obligaţie a băncilor de a le menţine la BNR, a amintit Popa, care a sublinat că singurul mod în care rezervele minime pot scădea este ca pasivele să dispară, situaţie care nu este posbilă.

"Contractele pentru liniile de credit sunt mai mult de jumătate cu scadenţă de peste doi ani şi peste 80% din depozite au scadenţă peste doi ani. Sunt sume acordate de băncile din străinătate pentru fructificarea în România, iar contractele nu conţin clauze de restituire în avans, ceea ce înseamnă că ajungerea la scadenţă se va face conform maturităţii iniţiale. De asemenea, pentru fiecare scădere cu 2,5 euro a acestor pasive, scăderea în rezerve ar fi de un euro", a mai spus Popa.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii