BANCI | Stirea Zilei

BNR a imprumutat mai putin bancile in martie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-04-22 21:54

BNR a împrumutat băncile cu 16 miliarde lei în martie, prin facilitatea de credit (lombard), sumă în scădere puternică faţă de lunile anterioare, însă băncile au sporit semnificativ nivelul depozitelor constituite la banca centrală, la aproape 10 miliarde lei, arată datele BNR.

Astfel, băncile s-au împrumutat în martie de 16,002 miliarde lei de la Banca Naţională a României (BNR) prin facilitatea de credit (sau credit lombard), sumă de aproape 2,5 ori mai mică faţă de luna anterioară, când BNR a împrumutat băncile cu 38,63 miliarde lei.

În schimb, băncile au preferat să apeleze la facilitatea de depozit a BNR, prin care au plasat 9,92 miliarde lei în depozite la banca centrală la o dobândă de 6%, sumă de aproape cinci ori mai mare faţă de cea din februarie, de doar 2 miliarde lei.

Facilitatea permanentă de credit pusă la dispoziţie de BNR poate fi accesată în prezent la o rată a dobânzii anuale de 14% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobânda de politică monetară, băncile garantând cu titluri de stat pentru aceste împrumuturi.

În primele trei luni din 2009, BNR a împrumutat băncile prin facilitatea lombard cu 86,14 miliarde lei, sumă apropiată celei din ultimul trimestru din 2008, în timp ce volumul depozitelor constituite de bănci prin facilitatea specială a băncii centrale s-au ridicat la 18,6 miliarde lei.

Facilitatea de credit a BNR a început să fie folosită intens de bănci începând cu ultimele trei luni din 2008, când băncile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare faţă de cel din primele nouă luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

Instituţiile de credit din România au apelat mai mult la acest împrumut de ultimă instanţă, în condiţiile lipsei de încredere din piaţă, care determină răspândirea inegală a lichidităţii şi costuri mai mari pentru atragerea acesteia.

În octombrie, dobânzile din piaţa interbancară au urcat accelerat, depăşind, în unele cazuri, 100%. Guvernatorul BNR a vorbit despre un "atac asupra leului". Ulterior, deşi dobânzile de tip overnight au revenit în apropierea dobânzii de politică monetară, piaţa interbancară nu a revenit la parametri normali în cazul scadenţelor mai mari, pentru care tranzacţiile sunt foarte puţine, potrivit dealerilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii