BANCI | Stirea Zilei

Bancile vor plati dobanzi diferite pentru ajutoarele de stat, in functie de riscul aferent fiecareia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-08 15:48

Dobânzile de rambursare a ajutoarelor de stat acordate băncilor de guvernele ţărilor din Uniunea Europeană ar trebui să reflecte gradul de risc generat de situaţia fiecărei instituţii financiare în parte, potrivit unui nou set de reglementări, publicat luni de Comisia Europeană.

Astfel, dobânda la care băncile vor rambursa creditele oferite de guverne se va calcula prin adăugarea unui cuantum de risc la dobânda de politică monetară a fiecărui stat.

"Băncile cu grad mai ridicat de risc vor fi nevoite să accepte o rată mai mare de remuneraţie", se arată într-un comunicat al Executivului Uniunii Europene.

Recent, mai multe state membre, printre care Franţa, Germania, Suedia şi Austria, au exercitat presiuni diplomatice asupra Comisiei Europene, pentru a obţine aprobarea rapidă a programelor naţionale de salvare a sistemului bancar.

"Acest nou pachet de reglementări oferă echilibrul corect între menţinerea unui flux stabil de creditare către economia reală, stabilizarea pieţelor financiare şi conservarea menţinerea competiţiei corecte în sistemul bancar european", a declarat, luni, comisarul european pentru Competiţie, Neelie Kroes.

CE nu a oferit repere precise cu privire la ratele dobânzilor pentru programele de recapitalizare a băncilor.

Printre reglementările cuprinse în noul pachet de legi se mai numără stimulente care să asigure implicarea de cât mai scurtă durată a guvernelor în activitatea băncilor, precum majorarea treptată a dobânzilor, la intervale regulate de timp.

Totodată, Executivul UE consideră că ajutorul de stat poate fi acordat numai dacă instituţia financiară vizată este de acord să realizeze un proces amplu de restructurare şi să nu refuze schimbări în management, dacă situaţia le impune.

În plus, fiecare stat membru care aplică un program de ajutoare de stat pentru sistemul financiar trebuie să raporteze detaliat modul în care au fost utilizate fondurile, strategiile adoptate de bănci în urma obţinerii finanţărilor şi planurile de restructurare necesare pentru acele instituţii financiare cu probleme severe.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii