BANCI | Interviu

Bancile romanesti vor profita de pachetul de sustinere a bancilor din Austria

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-12 14:57

Băncile din România vor profita cu siguranţă, chiar dacă în mod indirect, de pachetul de susţinere a sistemului bancar din Austria, de 100 miliarde euro, la care au apelat deja mari bănci austriece cu afaceri extinse pe piaţa rmânească, a spus joi ministrul austriac de finanţe, Josef Proll.

"Ce este clar este că, prin măsurile actuale din Austria, vrem să dăm un semn în România că băncile de aici vor profita, desigur, în mod indirect, de acest pachet de 100 miliarde euro, din care 15 miliarde sunt capital direct, iar restul garanţii", a decarat Proll.

Austria a adoptat la sfârşitul anului trecut un pachet de susţinere a sistemului bancar în valoare de 100 miliarde euro, din care 15 miliarde euro pentru injecţii decapital şi 85 miliarde euro pentru garanţii de stat la împrumuturi.

Erste şi Raiffeisen, cele două mari grupuri bancare austriece care s-au extins puternic în Europa de Est, inclusiv în România, au apelat deja la acest pachet, primind injecţii de capital şi garanţii de stat pentru emisiuni de obligaţiuni.

Proll a menţinat că pachetul de sprijin din Austria va duce la o stabilizare şi în România, aducând "o mai mare libertate de acţiune".

Ministrul austriac a susţinut că România are nevoie de asigurarea lichidităţii prin stabilitate monetară, iar scăderea rezervelor minime obligatorii "ar asigura lichiditatea rapidă şi efectivă".

În schimb, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a menţionat recent că reducerea rezervelor minime obligatorii de la 20% la 18% din pasivele în lei ale băncilor s-a dovedit a fi o greşeală, iar preşedintele BRD-SocGen, Patrick Gelin, a spus joi că Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să menţină rezervele minime obligatorii la nivelul actual, în condiţiile în care acestea sunt importante pentru menţinerea credibilităţii, esenţială pentru România în acest an.

Proll a precizat că în timpul discuţiilor cu omologul său român, Gheorghe Pogea, au fost discutate măsurile de stabilizare adoptate în România, iar la următoarea reuniune a Ecofin, a miniştrilor de finanţe din UE, "vom discuta la nivel înalt sincronizarea tuturor măsurilor".

"Mă bucur că din partea României am primit un semnal pozitiv şi o prognoză optimistă privind creşterea economică şi de deficit bugetar", a spus Proll, potrivit traducerii oficiale din germană în română.

Proll a mai spus că Gheorghe Pogea i-a comunicat că ministerul român de finanţe va efectua consultări periodice cu băncile din România.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienÈ›ii se aÈ™teaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienÈ›ii să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflaÈ›ie È™i dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare È™i înÈ›elegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii