BANCI | Ultima Ora

Bancile in pericol de faliment vor putea primi ajutor din partea statului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-07-06 09:30

Guvernul a adoptat ieri o ordonanta de urgenta care prevede ca statul, prin Ministerul Finantelor, va putea imprumuta Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar daca acesta nu va dispune de suficienti bani pentru a capitaliza o banca aflata in pericol de faliment.

Prevederea a fost introdusă de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică OU 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, ca urmare a ultimelor negocieri cu Fondul Monetar Internaţional.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu: "S-a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea art. 240 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului. În contextul implementării Aranjamentului de tip stand-by dintre România și FMI și în contextul menținerii unei situații economice internaționale tensionate, care determină creșterea riscurilor la adresa stabilității financiare, devine necesară optimizarea utilizării resurselor Fondului. Una dintre măsurile de stabilizare ce poate fi adoptată de BNR constă în implicarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar în calitate de administrator delegat și, după caz, de acționar al instituției de credit aflate în dificultate. În calitate de acționar, Fondul de garantare trebuie să participe la capitalul instituției de credit supusă măsurii de stabilizare într-o proporție care să îi asigure exercitarea controlului asupra respectivei instituții. În conformitate cu legislația în vigoare, în situația în care resursele Fondului de garantare sunt insuficiente, acoperirea necesarului se face prin împrumuturi acordate de MFP. Prezenta Ordonanță vizează introducerea obligației în sarcina administartorului delegat de a convoca AGA pentru a decide reducerea capitalului social pentru acoperirea pierderilor anterior majorării capitalului social prin emisiunea de noi acțiuni ce urmează a fi subscrise de Fond. Adoptarea modificării legislative în regim de urgență se impune pentru îndeplinirea angajamentelor asumate prin Scrisoarea de Intenție semnată de autoritățile române la data de 8 iunie anul curent, în urma misiunii comune din România a FMI și CE."

Iata si raspunsurile purtatorului de cuvant al Guvernului la intrebarile ziaristilor:

Reporter: Şi referitor la acea ordonanţă în ceea ce priveşte intrarea Fondului de garantare a depozitelor în acţionariatul băncilor pentru a aduce bani, dacă va fi nevoie, practic, dumneavoastră spuneţi că prin această ordonanţă de urgenţă, în cel mai rău caz, statul va finanţa salvarea băncilor, dacă Ministerul Finanţelor împrumută Fondul de garantare, ca acesta să aibă fonduri suficiente pentru a majora capitalul social al unor bănci care au probleme.
Andrei Zaharescu: Pentru acoperirea pierderilor anterior majorării capitalului social.
Reporter: Da, asta spun. Deci, practic, statul va finanţa, indirect, prin Ministerului Finanţelor, salvarea băncilor, dacă va fi nevoie.
/.../
Andrei Zaharescu: Nu v-am înţeles.
Reporter: Vă mulţumesc pentru răspuns... E corectă interpretarea ?
Andrei Zaharescu: Domnule, v-am citat exact. Una dintre măsurile... Vă mai citesc încă o dată din nota de fundamentare, da? Una dintre măsurile de stabilizare ce poate fi adoptată de BNR constă în implicarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, în calitate de administrator delegat şi, după caz, de acţionar al instituţiei de credit aflată în dificultate.
Reporter: Şi va putea lua cu împrumut bani de la Ministerul Finanţelor pentru a salva băncile. Mulţumesc. Pentru că premierul a declarat într-un interviu pentru Bloomberg, în urmă cu ceva timp, că nu se vor folosi niciun fel de bani de la buget pentru salvarea sistemului bancar ?
Andrei Zaharescu: Lăsaţi-mă să verific interviul. Nu vă pot răspunde acum dacă asta a declarat premierul...
Reporter: Vă mulţumesc.
Reporter: /.../ să ne aşteptăm la falimente sau ca bănci din România să aibă probleme, dacă ne pregătim să finanţăm sistemul bancar?
Andrei Zaharescu: Nu. Răspunsul este nu. Nu ne aşteptăm la niciun faliment al nici unei bănci.
Reporter: /.../
Andrei Zaharescu: Este o măsură de siguranţă pe care Guvernul o ia.
Reporter: Şi atunci de ce urgenţa? De ce prin ordonanţă de urgenţă?
Andrei Zaharescu: Pentru a intra mai repede în... pentru a avea o aplicabilitate cât mai rapidă.
Reporter: Era un criteriu de îndeplinit în acordul cu FMI sau...
Andrei Zaharescu: Nu. Nu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii