BANCI | Ultima Ora

Bancile din Ungaria, obligate de guvern sa scada ratele la creditele ipotecare in franci elvetieni. Orban: „Bancile au gresit lasandu-si clientii sa suporte integral povara deprecierii forintului”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-09 12:21

Premierul ungar Viktor Orban (foto dreapta), care se pregateste de alegerile de anul viitor, a avertizat bancile ca daca pana in noiembrie nu-i vor ajuta pe clientii cu credite in valuta, in principal in franci elvetieni, sa plateasca rate mai mici, atunci va „elimina” toate creditele ipotecare in alte valute decat forintul.

Valoarea creditelor ipotecare in valuta se ridica la peste 11 miliarde de euro, marea majoritate fiind in franci elvetieni, iar detinatorii acestora au acum mari probleme in rambursarea lor, intrucat in urma aprecierii francului dupa criza, ratele lunare au crescut foarte mult, ajungand chiar sa se dubleze.

Orban a cerut bancilor sa modifice contractele de credit in vederea reducerii ratelor lunare, astfel incat bancile sa suporte cea mai mare parte din pierderile clientilor rezultate din aprecierea francului in raport cu forintul.

El a precizat, la postul public de radio, ca bancile au gresit lasandu-si clientii sa suporte integral povara deprecierii forintului. Premierul nu a specificat ce are de gand sa faca daca bancile nu se vor conforma, insa se crede ca solutia va fi sa transforme creditele din franci in forinti.

Orban a spus ca solutia pentru clientii cu credite in valuta ar trebui sa fie una corecta, astfel incat acestia sa nu fie avantajati fata de cei cu credite in forinti.

Banca centrala a Ungariei are propria oferta pentru banci

In timp ce guvernul continua sa negocieze cu  bancile solutia ideala, banca centrala a Ungariei, condusa de Gyorgy Matolcsy (foto stanga), un apropiat al lui Orban, fost ministru al economiei si arhitectul politicilor economice neortodoxe ale guvernului ungar, a propus bancilor propria solutie pentru aceasta problema.

Aceasta prevede transformarea graduala a creditelor din franci in forinti, prin reducerea valorii ratelor si extinderea unei scheme mai vechi care permite clientilor sa ramburseze integral imprumuturile la un curs avantajos, mult mai mic decat cel din prezent.

In aceste conditii, guvernul si bancile ar putea ajunge la o solutie apropiata de cea propusa de banca centrala, astfel incat coversia creditelor sa se faca gradual si nu dintr-o data.

Aceasta masura luata de Orban impotriva bancilor face parte dint-o campanie mai ampla, cu tenta nationalista, in contextul in care guvernul maghiar a refuzat sa continue acordul cu FMI, platind anticipat imprumutul obtinut dupa izbucnirea crizei din 2008.

Orban a declarat ca vrea ca statul ungar sa detina peste 50% din sectorul bancar din aceasta tara, dominat in prezent de bancile straine, iar in acest an a luat deja prima masura in acest sens, prin preluarea controlului bancilor de economii.

Bancile au suferit deja pierderi de 1 miliard de euro in urma aplicarii unei alte scheme din 2011 de ajutorare a celor cu credite ipotecare in franci, care au putut sa-si ramburseze anticipat imprumuturile, la un curs mult mai mic decat cel din prezent.

De asemenea, Ungaria impune o taxa bancara a carei valoare este cea mai ridicata din Europa, in prezent.

Comentarii

Gabi
banci@Ileana Cosanzeana
Sa inteleg ca si clientii ungari, si cei croati ca si cei romani sunt niste oportunisti ce vor imprumuturi fara dobanda. Ce rai suntem noi, clientii, nu intelegem ca bancile sunt de bunacredinta atunci cand ne sunt impuse clauze abuzive!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii