BANCI | Stirea Zilei

Bancile centrale din lume scad dobanzile intr-o actiune concertata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-08 14:37

Banca Centrală Europeană (BCE), Federal Reserve şi Bank of England (BoE), au redus miercuri dobânzile cheie cu jumătate de punct procentual, într-o acţiune concertată, menită să ajute băncile pentru a face faţă crizei economice globale.

Astfel, BCE a coborât dobânda de politică la 3,75%, Fed la 1,5% şi BoE la 4,5%. În schimb, banca centrală a Japoniei s-a văzut în imposibilitatea de coborî dobânda cheie, aceasta fiind deja la un nivel foarte scăzut, de 0,5%.

Banca centrală a Suediei a luat, de asemenea, decizia de a coborî dobânda de referinţă cu 0,5%, la 4,25%. Banca centrală a Chinei a anunţat, tot miercuri, o scădere a dobânzii la împrumuturile pe un an, cu 0,27 puncte procentuale, pentru a doua oară în cursul unei luni. Decizia intră în vigoare joi.

Decizia marilor bănci centrale vine după ce bursele asiatice s-au prăbuşit şi cele europene au deschis în scădere, în contextul în care, după Statele Unite, a venit rândul Marii Britanii să anunţe un plan major de susţinere a sistemului bancar, ce implică o naţionalizare parţială a celor mai mari bănci.

Indicele bursier japonez Nikkei a coborât, miercuri, cu 9,38%, cea mai mare scădere zilnică de la prăbuşirea burselor din 1987.

Tendinţa de prăbuşire a cuprins întreaga Asie: cu puţin timp înainte de închiderea şedinţei, Bursa din Hong Kong a scăzut cu 7%, cea din Seul cu 4,80%, Sidney cu 4,97%, Shanghai cu 3,08%, Singapore cu 4,98%, Bombay cu 8,16%, Bangkok cu 5,62%, Taipei cu 5,76%, Manila cu 4,80%, Kuala Lumpur cu 2,19% şi Noua Zeelandă cu 1,90%.

Bursele europene au deschis în scădere puternică: la jumătate de oră de la debutul şedinţei de tranzacţionare, Londra a pierdut mai mult de 3%, bursa din Paris a scăzut cu 4,85%, iar cea din Frankfurt cu aproape 5%. La Moscova, cele două burse principale au întrerupt şedinţa de tranzacţionare la 35 de minute după deschidere, din cauza scăderilor masive.

Tranzacţionarea a fost suspendată Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scăzut cu 9,25%, în timp ce indicele compozit, BET-C, a coborât cu 10,68%. Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), pierdea 14,64%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, cobora cu 10,60%

În regiunea Golfului, bursele bogatelor monarhii petroliere au înregistrat a patra zi consecutivă de scăderi, cea mai importantă scădere fiind cea a bursei din Dubai, ce a coborât în deschidere cu peste 10%.

La Londra, înainte de a detalia planul în faţa Parlamentului, ministrul de finanţe Alistair Darling a anunţat o serie de măsuri de susţinere pentru cele mai mari opt bănci din regat, plan a cărui valoare ar putea ajunge la 50 miliarde lire, precum şi deblocarea unei linii de creditare de 200 miliarde lire sterline.

Cele opt bănci implicate sunt Abbey, ce aparţine grupului spaniol Santander, Barclays, HBOS, ce este pe punctul de a fi cumpărată de Lloyds TSB, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, cea mai mare bancă nelistată din Marea Britanie, Royal Bank of Scotland şi Standard Chartered. Toate aceste bănci şi-au confirmat participarea la planul de salvare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii