BANCI | Opinie

Bancile centrale din Europa de Est critica dur comentariile despre riscurile din regiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-05 08:42

Mai multe bănci din Europa de Est şi-au exprimat îngrijorarea miercuri cu privire la comentariile "derutante" despre riscurile din sistemul financiar şi au spus că acestea ar putea dăuna economiilor din regiune şi băncilor, scrie Reuters.

Guverntaorul băncii centrale a Poloniei a spus, de asemenea, că vrea să înceapă negocieri cu reprezentanţii Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai Comisiei Europene (CE) în sensul limitării ajutorului pentru "instituţiile financiare care speculează pe pieţele financiare" din Europa emergentă.

Membrii estici ai Uniunii Europene (UE) au intrat sub monitorizare atentă luna trecută, când presa internaţională a scris pe prima pagină articole despre dezechilibrele economice accentuate din unele state, unele dintre articole referindu-se la regiune chiar ca la "segmentul cu grad mare de risc (sub-prime) al Europei".

Oficialii din state care se descurcă mai bine, ca Polonia sau Cehia, au încercat să riposteze, spunând că statele pe care le conduc au o situaţie foarte diferită de vecinii lor regionali ca Ungaria sau Letonia, care au cerut pachete de sprijin de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru a-şi consolida economiile.

În cadrul unei declaraţii comune, autorităţile de supraveghere din Polonia, Cehia, Slovacia, România şi Bulgaria au spus că "iniţiativele anunţate public" care evidenţiază expunerea pe care o au băncile vest-europene la Europa Centrală şi de Est subminează eforturile privind susţinerea stabilităţii.

"Informaţiile publicate sunt adesea suprasimplificate şi derutante, putând avea un impact negativ asupra băncilor care operează în aceste ţări", potrivit comunicatului, publicat pe pagina de internet a băncii centrale a Slovaciei.

"Astfel de speculaţii autosuficiente ignoră complet evoluţiile economice fundamentale din ţările Europei Centrale şi de Est şi creează percepţii greşite care, inevitabil, ar putea fi în detrimentul atât al regiunii central şi est-europene, cât şi al întregii Europe per ansamblu", atrag atenţia autorităţile de reglementare din zonă.

Comunicatul nu precizează ce se înţelege prin "iniţiative anunţate public".

Autoritatea pentru servicii financiare din Ungaria, PSZAF, a anunţat tot miercuri că a semnat la rândul său o declaraţie alături de membrii estici ai UE, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la comentariile "derutante" despre riscurile din sistemul financiar.

Analiştii, care observă că regiunea cândva cu o creştere economică explozivă se confruntă cu o încetinire a creşterii economice, nu au fost impresionaţi de comunicatele băncilor centrale şi au spus că acestea vor avea o contribuţie redusă la calmarea tensiunilor din regiune.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii