BANCI | Stirea Zilei

Bancile au fost in pierdere in primul trimestru, din cauza restantelor la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-04-30 14:34

Băncile comerciale au intrat pe pierdere la nivel cumulat, în primul trimestru, în premieră în ultimii ani, pe fondul unor creşteri foarte mari a provizioanelor constituite în lunile ianuarie şi februarie, a declarat, joi, directorul direcţiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

"În ianuarie şi februarie, provizioanele au explodat, iar sistemul pe ansamblu a înregistrat pierdere. Abia în martie s-a observat o revenire, dar soldul a rămas tot pierdere", a spus Cinteză.

El a afirmat că, în acest context, BNR a demarat o verificare, pe fondul suspiciunilor că unele bănci au declarat provizioane mai mici în 2008, pentru a afişa rezultate financiare mai bune.

"Personal suspectez un transfer al provizioanelor din 2008 în 2009, în vederea închiderii anului trecut cu rezultate financiare pozitive. În ianuarie şi februarie, când nivelul provizioanelor a crescut semnificativ, sistemul a înregistrat pierderi, în premieră, cel puţin de când conduc eu direcţia de supraveghere. Abia în martie, sistemul reuşeşte să recupereze, dar soldul la finele lunii martie este pierdere", a spus Cinteză la un seminar organizat de Banca Naţională a României (BNR).

El a arătat că banca centrală a demarat o investigaţie la instituţiile de credit pentru a vedea modul în care au fost constituite provizioanele la finele anului trecut, dar nu are încă o concluzie a verificărilor.

Cinteză a precizat că deşi provizioanele au crescut semnificativ, gradul de acoperire a scăzut de la 143% în noiembrie anul trecut la 131% după primul trimestru din acest an. Coeficienţii au fost calculaţi după metodologia FMI.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii