BANCI | Ultima Ora

Banca Japoniei a scazut dobanda la 0,1%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-19 11:20

Banca Japoniei a redus, vineri, dobnda de politică monetară cu 0,2 puncte procentuale, de la 0,3% la 0,1%, şi a adoptat o serie de măsuri agresive pentru relaxarea pieţei creditelor către companii, printre care achiziţia directă de titluri comerciale.

Decizia de marţi a Rezervei Federale a Statelor Unite, de a reduce dobnda de politică monetară de la 1% al 0,25-0%, sub dobnda cheie de 0,3% practicată n Japonia la momentul respectiv, a determinat creşterea puternică a yenului n raport cu dolarul, afectnd exportatorii japonezi, care susţin echilibrul economic al ţării.

Guvernul Japoniei a prognozat, vineri, că economia nu va creşte n anul fiscal care va ncepe la 1 aprilie, nsă o serie de programe agresive de stimulare va frna puternic recesiunea.

Totuşi, executivul japonez admite că redresarea economiei localedepinde de evoluţia situaţiei la nivel global.

Proiecţia guvernului este mai optimistă dect cea a sectorului privat, n contextul problemelor din ce n ce mai acute din zona exporturilor şi producţiei de bunuri pentru export.

După reducerea dobndii, yenul a scăzut faţă de dolar, contractele futures cu obligaţiuni guvernamentale japoneze au recuperat pierderile recente, iar acţiunile pe bursa de la Tokyo au avut o scurtă perioadă de creştere. Totuşi, indicele de referinţă Nikkei a nchis n scădere cu 0,9%.

Banca Japoniei şi-a revizuit n sens negativ prognoza privind economia, anticipnd nrăutăţirea situaţiei n 2009.

Japonia, ca şi Statele Unite şi zona euro, se confruntă deja cu recesiunea, iar marii exportatori din Arhipelag, precum Toyota sau Honda, au probleme severe din cauza scăderii cererii.

Printre deciziile adoptate vineri de Banca Japoniei se numără şi majorarea fondurilor alocate pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale japoneze, de la 1.200 miliarde yeni la 1.400 miliarde yeni (15,7 miliarde de dolari).

Totodată, instituţia va cumpăra direct, pentru o perioadă, titluri comerciale.

Titlul comercial este un instrument de credit pe termen scurt, negarantat, utilizat de companii pentru a-şi finanţa rapid operaţiunile de zi cu zi. Criza creditelor a ngheţat piaţa japoneză a titlurilor comerciale, forţnd firmele să se mprumute de la bănci, la dobnzi ridicate şi cu necesitatea unor garanţii extinse.

Banca Japoniei accepta, deja, titluri comerciale drept garanţii pentru operaţiuni de finanţare, nsă pnă n prezent a manifestat reticenţă faţă de achiziţia directă a acestor instrumente.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii