BANCI | Analiza

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea scadea dobanda cheie cu 50 de puncte de baza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-05 17:09

Banca Centrală Europeană (BCE) va coborî dobânda cheie cu 50 de puncte de bază în şedinţa de joi, a doua oară în decurs de o lună, pregătindu-se pentru o eventuală recesiune a zonei euro, anticipează analiştii, citaţi de Reuters.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat deja că o reducere este posibilă, iar cei 81 de analişti chestionaţi de Reuters au anticipat că BCE va lua o decizie de relaxare a politicii monetare.

În contextul statisticilor economice publicate şi al temperării îngrijorării din cauza inflaţiei, majoritatea analiştilor se aşteaptă la o coborâre cu 50 de puncte de bază a dobânzii cheie.

O astfel de decizie ar aduce dobânda de politică monetară a BCE la 3,25%, un nivel minim al ultimilor doi ani, după mişcarea concertată de relaxare a politicii monetare din 8 octombrie, făcută cu alte bănci centrale, printre care Federal Reserve şi Bank of England.

Traderii de pe piaţa monetară, care anticipează adesea mişcări de politică monetară mai ample şi mai rapide decât analiştii mai conservatori, au mizat pe o coborâre cu 75 de puncte de bază a dobânzii cheie a BCE la şedinţa de joi. O astfel de hotărâre ar reflecta cea mai amplă reducere a dobânzii cheie, din 1999.

Banca centrală din Statele Unite şi cea a Japoniei au coborât dobânzile cheie săptămâna trecută, iar analiştii anticipează că şi banca centrală a Marii Britanii îşi va relaxa joi politica monetară.

Economiştii consideră că BCE este pe cale de a începe o serie întreagă de hotărâri de relaxare a politicii monetare. Singura întrebare care se pune este cât de departe ar putea merge, în condiţiile în care inflaţia se temperează, iar economia zonei euro se confruntă cu o posibilă recesiune.

"BCE poate folosi temperarea inflaţiei ca un fel de undă verde, ca să coboare dobânda cheie, în pofida faptului că scad dobânda cheie în contextul turbulenţelor din sistemul financiar şi a intrării economiei în recesiune", spune analistul Jacques Cailloux, de la Royal Bank of Scotland (RBS).

Economiştii de la Goldman Sachs, care estimează că BCE va coborî dobânda cheie cu 50 de puncte de bază la şedinţa de joi, spun că Trichet ar putea da un semnal referitor la viitoare scăderi ale dobânzii cheie, la conferinţa de presă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii