BANCI | Opinie

Banca Centrala Europeana (BCE) anticipeaza ca zona euro va fi in recesiune in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-05 08:30

Banca Centrală Europeană (BCE) anticipează că zona euro va fi în recesiune în 2009, cu o comprimare cu 0,5% a produsului intern brut (PIB), potrivit noilor estimări anunţate joi de preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, relatează AFP.

Pentru 2008, BCE a revizuit în scădere estimările pentru creşterea economică şi nu mai mizează decât pe un avans cu 1% al PIB-ului, comparativ cu estimările de acum trei luni, de 1,4%.

Presiunile inflaţioniste, pe de altă parte, se vor tempera. Pentru 2009, bancherii centrali europeni estimează că indicele preţurilor de consum va creşte cu 1,4%, după rata de 3,3% de anul acesta.

Trichet a spus, însă, că nu poate exclude o posibilă temperare mai alertă a ratei inflaţiei pe la mijlocul lui 2009, scrie Reuters.

Conferinţa de presă a preşedintelui Băncii Centrale Europene a survenit după ce consiliul guvernatorilor instituţiei cu sediul la Frankfurt a decis, pentru prima dată în istoria băncii, o relaxare a politicii monetare cu trei sferturi de punct procentual, la 2,50%.

O scădere accentuată a inflaţiei nu va fi, pe de altă parte, una de durată şi nu reprezintă un aspect relevant pentru evoluţia politicii monetare, a mai spus şeful BCE.

"Temperarea inflaţiei are drept cauză mai ales ieftinirea mărfurilor şi încetinirea semnificativă a activităţii economice", a explicat Trichet.
Inflaţia din zona euro s-a temperat cu 1,1 puncte procentuale în noiembrie, cel mai mare declin de la crearea zonei euro acum zece ani, la o rată anuală de 2,1%.

Acest nivel este apropiat, dar uşor peste cel de "imediat sub 2%" ţintit de BCE.

"Cu o mare legătură cu efectele intensificării şi extinderii turbulenţelor financiare, atât cererea mondială, cât şi cea din zona euro ar putea scădea pentru o perioadă îndelungată", a adăugat Trichet.

Unii dintre economişti au vorbit despre ameninţarea ca deflaţia să lovească zona euro, mai scrie Reuters.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii