BANCI | Ultima Ora

Autoritatile din Republica Moldova au amendat Rompetrol cu 2 milioane dolari pentru "profit ilicit"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-08 10:28

Autorităţile din Republica Moldova au amendat cu aproape două milioane de dolari filiala companiei romneşti Rompetrol din Republica Moldova pentru "profit ilicit", informează agenţia Interlic de la Chişinău, n pagina sa electronică.

La rndul lor, reprezentanţii companiei petroliere spun că a apărut o confuzie din pricina faptului că Rompetrol Moldova oferă acolo şi servicii de consultanţă/comisionariat, n numele aceleiaşi companii, a cărei activitate de bază este importul şi distribuţia de carburanţi pe plan intern şi că au demarat deja toate procedurile legale pentru contestarea/anularea deciziei.

"Nu excludem chiar contestarea n instanţă a deciziei celor două instituţii de stat (n.r. Agenţia Naţională pentru Reglementare n Energetică (ANRE) şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) din Republica Moldova). Grupul Rompetrol este prezent ncă din 2002 n Republica Moldova, activitatea de bază a companiei fiind importul şi distribuţia de carburanţi pe plan intern, att prin cele 12 benzinării operate ct şi prin activităţile de wholesale (en gros). Activităţile derulate de Rompetrol Moldova respectă att legislaţia internă n vigoare cu privire la importul şi distribuţia de carburanţi, ct şi cea internaţională prin apartenenţă la Grupului Rompetrol", spun reprezentanţii Rompetrol Moldova.

Aceştia precizează că Rompetrol Moldova oferă pe piaţa de profil din Republica Moldova şi servicii de consultanţă/comisionariat, prin care nu realizează efectiv importul/distribuţia de produse. Serviciile oferite nu intră sub incidenţa Legii 461-XV privind piaţa produselor petroliere, acestea fiind motivul deciziei de sancţionare.

"Companiile care apelează la serviciile oferite de Rompetrol Moldova pentru identificarea, achiziţia şi plata carburanţilor n cele mai bune condiţii deţin licenţe de import, plătesc taxele aferente acestor activităţi, şi realizează efectiv importul/distribuţia carburanţilor", potrivit reprezentanţilor companiei petroliere.

n urma verificărilor efectuate Rompetrol Moldova, angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare n Energetică (ANRE) şi ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) au constatat că aceasta depăşise "rata rezonabilă de rentabilitate fixată de legislaţie" pentru afacerile de pe piaţa produselor petrolire n Republica Moldova, potrivit serviciului de presă al CCCEC.

Din control a rezultat că n 2008, societatea nu a nregistrat n mod adecvat n evidenţele proprii profitul de 24,2 milioane lei moldoveneşti (2,15 milioane dolari). Astfel, prin admiterea ncălcărilor menţionate, a fost atinsă o rată a rentabilităţii de 13,97% şi a obţinut un profit illicit din activitatea pe piaţa produselor petroliere n valoare de 9,87 milioane lei (875.000 dolari).

Pentru ncălcările stabilite, n conformitate cu prevederile art.10 alin.6 din Legea "Cu privire la antreprenoriat şi ntreprinderi" nr.845-XII din 03.01.1992, agentului economic i-au fost aplicate sancţiuni economice n mărimea venitului ilicit şi o amendă de aceeaşi valoare.

Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 461-XV din 30.07.2001 privind piaţa produselor petroliere, sub incidenţa prezentei legi cade activitatea de import, transport, depozitare şi comercializare a produselor petroliere, avnd ca scop crearea unor condiţii favorabile pentru relaţiile de pe piaţa internă a produselor petroliere, aprovizionarea fiabilă a consumatorului cu produse petroliere de calitate, dezvoltarea concurenţei loiale şi protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorului.

n acest scop, legea impune o rată rezonabilă de rentabilitate, prevăzută n Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere şi la gazul lichefiat, care integral pe ntreprindere nu poate depăşi 10% din consumurile şi cheltuielile anuale totale ale ntreprinderii pentru activitatea de import şi comercializare cu ridicata, ct şi cea de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii