BURSA | Opinie

Austriecii ne vor lua si Bursa din Bucuresti?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-01 20:06

Dupa ce au acaparat cele mai importante banci din Europa de Est, inclusiv in Romania (BCR, Raiffeisen sau Volksbank), austriecii vor sa-si extinda imperiul financiar si asupra burselor.

In noiembrie 2008, Bursa din Viena (Wiener Borse) si-a extins procentul de actiuni detinute la Bursa din Praga de la 38% la 92,4%, aceasta fiind a treia bursa din regiune in care austriecii detin pachete majoritare.

Pretul tranzactiei nu a fost dezvaluit, precizeaza cotidianul austriac Der Standard, insa se pare ca austriecii au profitat de declinul considerabil al burselor din aceasta perioada, puternic lovite de criza financiara.

Bursa din Praga a fost evaluata intre 200 si 400 de milioane de euro, conform presei de specialitate din Cehia.

Bursa dn Praga a pierdut, in 2008, 32% din valoarea capitalurilor din anul precedent, evaluate la 48 de miliarde de euro. In comparatie, Bursa din Bucuresti a avut in 2007 o capitalizare de 22 miliarde de euro, iar valoarea acesteia a scazut in in primele zece luni din 2008 cu 52%.

Si alte burse din regiune au scazut semnificativ in acest an: Bursa din Zagreb cu 56%, de la o capitalizare de 53 miliarde euro in 2007; Bursa din Belgrad cu 49%, de la o capitalizare de 18 miliarde euro in 2007; Bursa din Budapesta cu 52%, de la o capitalizare de 32 miliarde euro anul trecut; Bursa din Varsovia cu 47%, de la 144 miliarde euro in 2007; Bursa din Sofia cu 57%, de la 16 miliarde euro anul trecut.

Wiener Borse mai detine pachete majoritare la Bursa din Budapesta si la cea slovena din Liubliana (Laibach in germana).

Bursa din Praga este una dintre cele mai puternice din Estul Europei, cu o evolutie puternica in ultimii ani: capitalizarea acesteia era in 2003 de numai 12 miliarde de euro, insa a ajuns in 2007 la 48 de miliarde de euro. Criza financiara din acest an a determinat insa o scadere puternica a capitalizarii bursei pragheze, pana la 32,5 miliarde la finalul lui octombrie 2008.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii