BANCI | Ultima Ora

ARB: Controlul Consiliului Concurenței la banci reprezintă o practică uzuală normală

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-09-11 14:22

Consiliul Concurenței verifică existența unui potențial comportament anticoncurențial la nivelul sectoarelor economice, un astfel de demers fiind o practică uzuală normală într-o economie funcțională, conform unui comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga;

Asociația Română a Băncilor și băncile membre au o conduită conformă normelor de concurență, aceasta reprezentând o preocupare permanentă și prioritară la nivelul comunității bancare.

În acest sens, la nivelul comunității bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență prin intermediul căruia participanții și-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfășurarea activităților, de un comportament onest și conform cu prevederile legale aplicabile în domeniul concurenței.

Acest ghid acoperă activitățile desfășurate în cadrul Asociației și prin adoptarea acestuia se încurajează un mediu concurențial efectiv în sectorul financiar-bancar.

Instituțiile de credit trebuie să aplice toate măsurile care să conducă la diminuarea riscului de credit, pentru a menține o rată a creditelor neperformante la un nivel cât mai scăzut.

Băncile au obligația să verifice bonitatea și capacitatea de rambursare a fiecărui debitor, iar printre instrumente se află și verificările la Biroul de Credit.

Acesta este un aspect reglementat, obligatoriu și funcționează după norme europene stabilite în materie pentru asigurarea cerințelor de natură prudențială, la care și România este parte.

Astfel, instituțiile de credit au datoria de a utiliza prudențial bazele de date disponibile la nivel național în vederea determinării comportamentului de plată.

Modalitatea de utilizare a acestor informații este distinctă la nivelul băncilor, în funcție de apetitul de risc al fiecăreia.

Pentru a asigura o creditare responsabilă, finanțările oferite de bănci trebuie direcționate în condiții de predictibilitate și siguranță, cu certitudinea încasării ulterioare.

Taguri: Asociatia Romana a Bancilor (ARB)  credite ipotecare  credite de consum  credite noi  Biroul de Credit  banca  credite neperformante  Consiliul Concurentei  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii