BANCI | Ultima Ora

Angajatii ArcelorMittal Galati intra in somaj tehnic, timp de trei luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-13 18:45

Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi a hotărt trimiterea n şomaj tehnic a tuturor celor 12.500 de salariaţi de la 1 aprilie, n şase tranşe de cte zece zile, au anunţat, vineri, liderii sindicali de pe platformă, transmite corespondentul NewsIn.

"Patronatul ne-a convocat astăzi (vineri, n.r.)să ne comunice că, din cauza producţiei scăzute, s-a hotărt trimiterea tuturor salariaţilor n şomaj tehnic ncepnd cu data 1 aprilie, timp de trei luni, practic ntreg trimestrul al doilea. Salariaţii vor pleca n şase tranşe de cte 2.000 de oameni. Vor sta n şomaj tehnic cte zece zile, perioadă n care vor fi plătiţi doar cu 75% din salariu şi cu sporul de vechime, celelalte drepturi ce le revin conform contractului colectiv de muncă urmnd a fi anulate", a declarat, vineri, după şedinţa cu patronatul, preşedintele sindicatului Solidaritatea din combinatul gălăţean, Gheorghe Tiber.

Potrivit aceleiaşi surse, managementul ArcelorMittal Galaţi nu exclude posibilitatea ca, după cele trei luni de şomaj tehnic, siderurgiştii să fie obligaţi să-şi ia cte zece zile de concediu de odihnă anticipat, din perioada de repaus cuvenită pentru anul 2010, dacă producţia nu se va relansa.

Conform datelor puse la dispoziţia sindicaliştilor de către administraţie, ArcelorMittal Galaţi prognozează o producţie maximă de 1,5 milioane de tone de oţel n anul 2009. Pentru intervalul 2010-2012, estimările indică o producţie maximă de 3 milioane de tone pe an. n 2007, la Galaţi s-au produs 4,4 milioane de tone de oţel lichid.

Liderii sindicali din combinat s-au arătat mpotriva măsurilor anunţate de patronat şi au cerut să li se prezinte documente justificative. "Am cerut administraţiei să justifice cu date financiare măsura trimiterii personalului n şomaj tehnic. Vrem să vedem dacă situaţia economică a combinatului impune, ntr-adevăr, aplicarea unor măsuri att de drastice", a afirmat, vineri, prim-vicepreşedintele filialei de la Galaţi a Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor-Metarom, Adrian Adăscăliţei.

Următoarea ntlnire dintre reprezentanţii administraţiei şi sindicaliştii de pe platforma siderurgică va avea loc luni, 16 martie. Liderii muncitorilor au spus că vor propune atunci patronatului măsuri alternative trimiterii n şomaj tehnic, precum redistribuirea angajaţilor fără activitate n alte sectoare din combinat. Dacă aceste propuneri nu vor fi acceptate, sindicaliştii vor cere măsuri sporite de protecţie socială pentru salariaţii trimişi n şomaj tehnic, precum acordarea de tichete de masă pe lngă sporul de vechime şi 75% din salariu.

n cazul n care patronatul nu va accepta nici această variantă, liderii sindicali ameninţă că vor declanşa proteste. "Noi vom pregăti un miting pnă la 20 martie", a spus preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber. "E clar că vom apela la toate mijloacele de protest sindical, precum pichetări etc. Excludem greve din calcule, pentru că patronatul abia aşteaptă", a afirmat şi liderul FSS-Metarom de la Galaţi, Adrian Adăscăliţei.

Din debutul crizei, n toamna lui 2008, cererea de oţel a scăzut, genernd restrngerea activităţilor combinatelor. La Galaţi, managementul ArcelorMittal a diminuat progresiv producţia pe fondul scăderii comenzilor, a oprit temporar unele capacităţi de producţie, a eliminat subcontractorii şi a redus numărul de angajaţi. n ceea ce priveşte personalul, compania a deschis o schemă de plecări voluntare la sfrşitul anului trecut, cnd n combinat munceau 13.600 de oameni. Prin acest program au părăsit unitatea 1.100 de salariaţi numai n intervalul 1 ianuarie-1 martie 2009, iar plecările continuă. Patronatul speră să ajungă la 10.000 de salariaţi pnă n 2012.

Tot pnă n 2012, n combinatul de la Galaţi se va derula un program structurat de reorganizare a activităţii, care vizează toate sectoarele - de la aprovizionare pnă la protecţia muncii şi a mediului - şi care are drept obiective reducerea pierderilor şi a costurilor, creşterea productivităţii şi atingerea nivelului de zero accidente de muncă.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de oţel din lume, avnd 330.000 de angajaţi n peste 60 de ţări. n Romnia, compania controlează combinatele de la Hunedoara şi Galaţi, producătorii de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii