BANCI | Opinie

Analistii financiar-bancari considera nefondata decizia agentiilor de rating S&P si Fitch de a retrograda Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-17 13:16

Analiştii financiar-bancari consideră nefondată decizia agenţiilor de rating Standard & Poor's (S&P) şi Fitch de a retrograda România şi spun că ţara ar avea în continuare toate motivele să rămână în categoria investment grade, mai ales că beneficiază de ancora Uniunii Europene (UE).

"În prezent, România are toate motivele să fie în investment grade, în condiţiile în care avem ancora UE, care este extrem de importantă. Scoaterea României din această categorie este un eveniment fără precedent în Uniunea Europeană", a spus economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, la o dezbatere organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari (AAFBR).

Creştere a importanţei recomandărilor de la Bruxelles şi FMI

Pe de altă parte, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, consideră că, în condiţiile crizei şi pierderii de credibilitate pentru agenţiile de rating, rolul Comisiei Europene şi al unor instituţii precum Fondul Monetar internaţional (FMI) va deveni din ce în ce mai important, iar România trebuie să acorde atenţie recomandărilor acestora.

"În acest vid de expertiză, vom asista la o creştere a influenţei Comisiei Europene şi FMI, iar România trebuie să acorde foarte multă atenţie recomandărilor acestora pe viitor", a spus Anghel.

Agenţia de rating Standard & Poor's a scăzut cu o treaptă calificativul României la sfârşitul lui octombrie, decizie care a scos ţara din categoria investment grade, motivul principal invocat fiind dependenţa în creştere de surse de finanţare străine din ce în ce mai nesigure.

În 10 noiembrie, agenţia Fitch a luat o decizie similară, coborând cu două trepte ratingul României până la un nivel din afara categoriei investment grade.

Ca urmare, România este singura ţară din UE care are calificativ din afara categoriei investment grade de la două din cele trei mari agenţii de rating.

Moody's, singura dintre marile agenţii de evaluare financiară care menţine încă România în categoria investment grade, a anunţat că nu va lua vreo decizie de rating până la începutul anului viitor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii